Diós-mákos bejgli Rudi módra

2013.01.20 17:50

DIÓS- MÁKOS BEJGLI RUDI MÓDRA

 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt, 16 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 1,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 dl tej.

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg darált mák, vagy dió, 17 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg kekszmorzsa, 6 dkg mazsola,

1-1,5 dl tej. Tehetünk bele 1-2 ek barack lekvárt is. Mákoshoz 1 citrom reszelt héja, dióshoz narancs héja reszelve+ leve.

Tészta készítése:

  •  Langyos tejhez hozzáadunk 1 mk cukrot-1 ek lisztet, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk, majd összedolgozzuk, 20 percig állni hagyjuk.
  • Ez a tészta 1 adaghoz elegendő!

Töltelék készítése:

  • A tejbe beleöntjük a cukrot, felforraljuk, hozzáadjuk a kekszmorzsát, a beáztatott mazsolát, citrom-vagy narancs reszelt héját, levét, lekvárt-ennek hígnak kell lenni, ha tömör át kell forralni- , főzzük, amíg légbuborékok jelennek meg a tetején, amikor szétpattantak, akkor jó.
  • Tűzről levéve, hozzáadjuk a mákot-diót, egyenletesre keverjük, majd langyosra hűlni hagyjuk.
  • A tésztákat szétosztjuk, megtöltjük, tepsibe helyezzük.
  • A tepsibe helyezést követően tojás sárgával megkenjük, majd 2-3 órát pihentetjük.
  • Újra lekenjük, meg kell várni, amíg a tojás megszárad.
  • Sütés közben 2-3 alkalommal meg kell kenni, kb. 45 percig kell sütni.
  • A sütés akkor sikeres, ha az oldalán is szép világosbarnára sült!