Ferdinánd tekercs

2013.01.20 18:00

FERDINÁND TEKERCS

Hozzávalók:

2 dkg élesztó, 2,5 dl tej,pici cukor, csipet só, 40 dkg liszt, 3 tojássárgája.

Töltelékhez:15 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor,

Locsoláshoz: 1 cs vaníliás cukor, 1-2 ek kristálycukor, 1,5 dl zsíros tejszín.

Készítése:

  • Élesztőt a langyos tejbe a cukorral felfuttatjuk, a liszttel, sóval tojássárgával dagasztjuk. Tehetünk bele citromhéjat, mazsolát is.
  • A puha vajat a cukrokkal habosra verjük.
  • A megkelt tésztát téglalapra kisujjnyi vastagra nyújtjuk, a cukros vajjal megkenjük, felcsavarjuk.
  • 2,5-3 cm vastagra szeleteljük.
  • Két közepes vagy egy nagyobb lábast jól kivajazunk, cukorral behintjük, belerakjuk a tésztatekercseket nem túl szorosan, és az oldalukat olvasztott vajjal bekenegetjük.
  • Meleg helyen kelesztjük 1 órán át, sütjük, 20 perc után a vaníliás cukros tejszín  felével megkenjük, további 15 percig sütjük, közben locsoljuk a tejszínnel.
  • Forrón tálra szedjük.