Káposztás kelt gombóc Borbás Marcsitól

2013.03.14 10:22

Hozzávalók: 1 kg káposzta, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kg sertéshús, fél szál füstölt kolbász, 30 dk húsos szalonna, pirospaprika, só.

Gombóchoz: 3 dl víz, 5 dkg élesztő, pici cukor, 1 tojás, 1 kk só, liszt.

Készítése:

  • Húst kockára vágjuk, kolbászt 4-5 cm-es darabokra, szalonnát apróra vágjuk.
  • Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk.
  • Hagymát a zsírján megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, pirítjuk.
  • A kolbászokat a húshoz adjuk, átsütjük, pirospaprikát hozzáadjuk, majd vizet, és sózzuk.
  • Ha már félpuha a kimosott, összevágott káposztát hozzáadjuk.
  • Gombóc készítése:
  • Langyos vízben feloldjuk a cukrot, az élesztót, hozzáadjuk a tojást, lisztet, vizet, dagasztjuk.
  • 20-25 percig kelesztjük.
  • Kelesztést követően átgyúrjuk, 6-7 cipót formázunk.
  • A káposztába fészkeket készítünk, belerakjuk a cipókat, lefedjük.
  • 15-20 percig fedővel lefedve készer főzzük.

Tipp: Jó, ha van olyan nagyméretű edényünk, amelyiknek átlátszó a fedője.