Káposztás kelt gombóc Borbás Marcsitól
2013.03.14 10:22
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kg sertéshús, fél szál füstölt kolbász, 30 dk húsos szalonna, pirospaprika, só.
Gombóchoz: 3 dl víz, 5 dkg élesztő, pici cukor, 1 tojás, 1 kk só, liszt.
Készítése:
- Húst kockára vágjuk, kolbászt 4-5 cm-es darabokra, szalonnát apróra vágjuk.
- Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk.
- Hagymát a zsírján megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, pirítjuk.
- A kolbászokat a húshoz adjuk, átsütjük, pirospaprikát hozzáadjuk, majd vizet, és sózzuk.
- Ha már félpuha a kimosott, összevágott káposztát hozzáadjuk.
- Gombóc készítése:
- Langyos vízben feloldjuk a cukrot, az élesztót, hozzáadjuk a tojást, lisztet, vizet, dagasztjuk.
- 20-25 percig kelesztjük.
- Kelesztést követően átgyúrjuk, 6-7 cipót formázunk.
- A káposztába fészkeket készítünk, belerakjuk a cipókat, lefedjük.
- 15-20 percig fedővel lefedve készer főzzük.
Tipp: Jó, ha van olyan nagyméretű edényünk, amelyiknek átlátszó a fedője.