Kelt mákos-diós-túrós kalács

2013.02.26 10:58

Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt, 25 dkg margarin, 5 dl tej, 1 cs élesztő, 10 dkg porcukor, 4 tojás, só, olaj.

Ebből a mennyiségből nagyon sok tészta lesz, én felezem a fenti mennyiséget.

Töltelék:

25-25 dkg dió és mák, 20-20dkg porcukor, 5-5 dkg mazsola, 2-2 cs vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héja.

Túróskalács töltelék:

  • 50 dkg túró, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 4 cs vaníliás cukor, 25 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola.
  • Készítése:
  • Az élesztőt kb. 1 dl langyos  tejben felfuttatom.
  • A lisztet, margarint, a maradék cukorral, csipet sóval, tejjel, tojásokkal dagasztjuk, végén olajjal átgyúrjuk.
  • Kelesztjük, majd 2-3-szor átdolgozzuk, közben pihentetjük.
  • Elkészítjük a tölteléket, a hozzávalókat összekeverjük, én pici forralt tejjel- kb.1-15 dl - megöntözöm.
  • A sütőt előmelegítem, tepsit előkészítem.
  • Két részre osztjuk, vékony lappá nyújtjuk, az egyik lapot mákkal, a másikat dióval megkenjük.
  • A megkent tésztát feltekerjük, tetejét felvert tojással megkenem, aztán küldöm a sütőbe.
  • A túróskalács esetében az eljáráa ua., csak a kinyújtott tésztát négyszögekre vágom.
  • A négyszögek közepére rakok 1 ek. túrós tölteléket, a négy sarkát összefogva rakom a tepsibe.
  • Felvert tojással megkenem, küldöm az előmelegített sütőbe.

Tipp: Ez a tésztarecept nagyon jó arányokat tartalmaz, a tészta könnyű és finom lesz.