Krémsajtos torta forró meggyszósszal
2013.01.20 17:57
KRÉMSAJTOS TORTA FORRÓ MEGYSZÓSSZAL
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiörlésű darált keksz, 10 dkg olvasztott vaj, 25 dkg tejszínes krémsajt, 25 dkg mascarpone, 15 dkg cukor, 1 ek liszt, 1 vaníliarúd, 2 citrom, 1 dl tejföl, 3 tojás.
Meggyszószhoz: 40 dkg fagyasztott meggy, ½ dl meggypálinka, 1 dl vörösbor, 3 ek cukor, 1 fahéjrúd, 1 ek keményítő, 3 csepp keserű mandula aroma.
Készítése:
- Előmelegítjük a sütőt, a kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, egy 24 cm-es tortaformába belenyomkodjuk, 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A krémsajtot, mascarponét, cukrot, lisztet, tejfölt simára dolgozzuk, a vanília belsejét is beletesszük, majd a citromhéjat és a tojásokat egyenként belekeverjük simára.
- A masszát ráöntjük a kihűlt tortaalapra, és 50 percig sütjük. Kihűlés után egy éjszakára hűtőbe kell tenni. Késsel fogyasztás elótt körbevágjuk.
Szósz :
- Meggyet, pálinkát, vörösbort, cukrot kis edényben 8 perc alatt összefőzzük a fahéjrúddal. A főzőléből két kanálnyival elkeverjük a keményítőt, majd sűrítjük a maggyet, összefőzzük.
- Lehúzzuk a tűzről és a mandulaaromát belekeverjük., kivesszük a fahéjrudat, vagy azonnal tálaljuk, vagy tálaláskor újramelegítjük.