Krémsajtos torta forró meggyszósszal

2013.01.20 17:57

KRÉMSAJTOS TORTA FORRÓ MEGYSZÓSSZAL

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiörlésű darált keksz, 10 dkg olvasztott vaj, 25 dkg tejszínes krémsajt, 25 dkg mascarpone, 15 dkg cukor, 1 ek liszt, 1 vaníliarúd, 2 citrom, 1 dl tejföl, 3 tojás.

Meggyszószhoz: 40 dkg fagyasztott meggy, ½ dl meggypálinka, 1 dl vörösbor, 3 ek cukor, 1 fahéjrúd, 1 ek keményítő, 3 csepp keserű mandula aroma.

Készítése:

  • Előmelegítjük a sütőt, a kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, egy 24 cm-es tortaformába belenyomkodjuk, 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • A krémsajtot, mascarponét, cukrot, lisztet, tejfölt simára dolgozzuk, a vanília belsejét is beletesszük, majd a citromhéjat és a tojásokat egyenként  belekeverjük simára.
  • A masszát ráöntjük a kihűlt tortaalapra, és 50 percig sütjük. Kihűlés után egy éjszakára hűtőbe kell tenni. Késsel fogyasztás elótt körbevágjuk.

Szósz :

  • Meggyet, pálinkát, vörösbort, cukrot kis edényben 8 perc alatt összefőzzük a fahéjrúddal.  A főzőléből két kanálnyival elkeverjük a keményítőt, majd sűrítjük a maggyet, összefőzzük.
  • Lehúzzuk a tűzről és a mandulaaromát belekeverjük., kivesszük a fahéjrudat, vagy azonnal tálaljuk, vagy tálaláskor újramelegítjük.