Nagymama mákos és diós kalácsa

2013.01.23 16:03

Hozzávalók:

1 kg liszt, 25 dkg margarin, 5 dl tej, 1 cs élesztő, 10 dkg porcukor, 4 tojás, só, olaj.

Töltelékhez:

25-25 dkg dió-mák, 20-20 dkg porcukor, 5-5 dkg mazsola, 2-2 vaníliás porcukor, 2 citrom reszelt héja.

Készítése:

  • A darált diót és mákot szárazon elkeverjük egy-egy adag porcukorral, mazsolával, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal.
  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd liszttel, margarinnal, a maradék cukorral, tejjel, csipetnyi sóval és a tojásokkal
  • dagasztjuk, végűl kevés olajjal átgyúrjuk.
  • Kelni hagyjuk, majd kétszer-háromszor átdolgozzuk, pihentetjük.
  • Két részre osztjuk, vékony lappá nyújtjuk, és az egyik lapot a dió-másik lapot a máktöltelékkel megtöltjük, tetejét és oldalát langyos zsírral kenjük.
  • A tetejükre tehetünk díszítésként diót, mákot.
  • 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Tipp: a hozzávalókból készíthetünk még más finomságokat is pl.

Kőttes kifli:

A tészta és töltelék ua., mint fent, a töltelék annyiban tér el, hogy 1,5 dl forralt tejjel kell meglocsolni a tölteléket, mindegyikre ennyi tej kell.

A kinyújtott tésztát háromszögekre vágjuk, egy-egy ek tölteléket teszünk bele, kifliformára feltekerjük, tetejét langyos zsírral megkenjük, sütjük.

Túrós batyu:

Tészta ua., mint fent.

Töltelék: 50 dkg túró, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 4 cs vaníiliás cukor, 25 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola.

A tésztát négyzet alakúra vágjuk, közepébe kanállal tölteléket teszünk, négy sarkát felhajtjuk, előmelegített sütőben sütjük.