Nagymama mákos és diós kalácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt, 25 dkg margarin, 5 dl tej, 1 cs élesztő, 10 dkg porcukor, 4 tojás, só, olaj.
Töltelékhez:
25-25 dkg dió-mák, 20-20 dkg porcukor, 5-5 dkg mazsola, 2-2 vaníliás porcukor, 2 citrom reszelt héja.
Készítése:
- A darált diót és mákot szárazon elkeverjük egy-egy adag porcukorral, mazsolával, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal.
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd liszttel, margarinnal, a maradék cukorral, tejjel, csipetnyi sóval és a tojásokkal
- dagasztjuk, végűl kevés olajjal átgyúrjuk.
- Kelni hagyjuk, majd kétszer-háromszor átdolgozzuk, pihentetjük.
- Két részre osztjuk, vékony lappá nyújtjuk, és az egyik lapot a dió-másik lapot a máktöltelékkel megtöltjük, tetejét és oldalát langyos zsírral kenjük.
- A tetejükre tehetünk díszítésként diót, mákot.
- 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Tipp: a hozzávalókból készíthetünk még más finomságokat is pl.
Kőttes kifli:
A tészta és töltelék ua., mint fent, a töltelék annyiban tér el, hogy 1,5 dl forralt tejjel kell meglocsolni a tölteléket, mindegyikre ennyi tej kell.
A kinyújtott tésztát háromszögekre vágjuk, egy-egy ek tölteléket teszünk bele, kifliformára feltekerjük, tetejét langyos zsírral megkenjük, sütjük.
Túrós batyu:
Tészta ua., mint fent.
Töltelék: 50 dkg túró, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 4 cs vaníiliás cukor, 25 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola.
A tésztát négyzet alakúra vágjuk, közepébe kanállal tölteléket teszünk, négy sarkát felhajtjuk, előmelegített sütőben sütjük.